qigong

Tien eenvoudige ademhalingsoefeningen

Voor het vijfde nummer van TQT, het Taijiquan en Qigong Tijdschrift, lanceerden Dirk Jan en Connie, de twee redacteurs van het tijdschrift een oproep om iets te doen rond de lente. Ik ging daar op in door een artikel te schrijven over een super eenvoudige reeks Qigong oefeningen, die ik gewoon Tien eenvoudige ademhalingsoefeningen noemde. Super gemakkelijk aan te leren en bij uitstek geschikt om op een vroege ochtend in de lent of zomer in je tuin of in een park, uit te voeren.

Het daoyin systeem

Daoyin 导引(ook Tao Yin geschreven) betekent letterlijk leiden en buigen en is een traditionele Chinese vorm van gymnastiek. Daoyin oefeningen bestaan meestal uit een combinatie van bewegings-, stretching- en ademhalingsoefeningen. De vroegste vormen van Daoyin ontstonden tijdens de Han-dynastie (206 v.Chr. tot 8 na Chr.) en ze werden beschouwd als een methode om gezond te blijven en langer te leven. Daoyin wordt soms ook Yangsheng 养生 genoemd, wat letterlijk "het leven voeden" betekent.

Biografie van Zhang Guangde

Daoyin (spreek uit: tao-yin) is een oude Chinese naam voor allerlei oefeningen die goed zijn voor de gezondheid en het algemeen of zelfs kunnen helpen bij de genezing van bepaalde ziektes. Daoyin is een synoniem voor qigong. Professor Zhang Guangde ontwikkelde een eigen systeem van daoyin oefeningen die gebaseerd zijn op taijiquan en op inzichten in de traditionele Chinese geneeskunde.

Pagina's