Cheng Tzu's Thirteen Treatises on T'ai Chi Ch'uan door Zheng Manqing

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

In dit boek legt Zheng Man Qing in een begrijpelijke taal de basisprincipes van taijiquan uit. Het boek is heel toegankelijk maar doet toch wat verouderd aan. In 13 essays beschrijft de professor zijn eigen inzichten in taijiquan. Daarnaast besteedt hij ook aandacht aan een aantal mondelinge onderrichtingen van zijn meester Yang Chengfu en geeft hij ook commentaren op de klassieke taijiquan teksten.

Zheng Manqing is ongetwijfeld een goede taijiquan beoefenaar geweest die ook taijiquan als kunst binnen de chinese cultuur kon plaatsen. Hij was ook goed geïntroduceerd in de inner-circle van de leerlingen van Yang Chengfu, vooral zijn relatie met Cheng Weiming was zeer goed. Zheng Manqing zou ook een van de ghostwriters geweest zijn van "Complete Book of the Essence and Application of Taijiquan" het boek van Yang Chengfu uit 1934.

Zheng Manqing ontwikkelde een eigen vorm met voerde een aantal wijzigingen door in de stijl van zijn meester. Deze verkorte vorm met 37 posities werd bijzonder populair in Taiwan, Malaisië en de Verenigde Staten. Dit laatste is niet verwonderlijk want Zheng Manqing was bij de eersten die taijiquan onderwees aan niet-Chinezen. De laatste jaren is er wel wat controverse gerezen rond de figuur van Zheng. Zo beweerde hij zelf dat hij ongeveer 10 jaar een leerling was van Yang, weliswaar met onderbrekingen. Later beweerde Dong Yingjie echter dat hij altijd gehoord had dat Zheng hooguit 6 maanden lang bij Yang Chengfu les volgde.

 

 

Dit boek op de website van Amazon

Er bestaat ook een nederlandse vertaling van dit boek.