24-vorm

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

 

Oorsprong

Van bij het ontstaan van de volksrepubliek China kon taijiquan rekenen op de steun van de Chinese regering. In juni 1952 riep Mao iedereen op om aan lichaamsbeweging te doen en sporten zoals "balspelen, lopen, bergbeklimmen, zwemmen en taijiquan" te beoefenen. In tegenstelling tot wat er soms beweerd wordt werd taijiquan ook tijdens de jaren van de culturele revolutie populair. Daarna bleef taijiquan steun genieten van de Chinese leiders. Tussen de vele taijiquan-routines die er bestaan is er één met een ongekende populariteit: de 24-vorm (ook wel vereenvoudigde vorm genoemd).

Kort na de oproep van Mao Zedong om meer aan sport te doen was er een nationaal congres over sport waarop ook taijiquan vertegenwoordigd was. He Long, de voorzitter van de Nationale Commissie voor Sport en Lichamelijke Opvoeding lanceerde toen een oproep om de traditionele taijiquan te onderwerpen aan een wetenschappelijke analyse om er zo een moderne sport van te maken. Dit leidde in 1956 tot de creatie van de 24-vorm, een korte vorm gebaseerd op de Yang-stijl, door een comité van experts. (In het begin bestond dit comité uit een aantal grootmeesters waaronder Wu Tunan, Chen Fake, Gao Ruizhou, Tian Zhenfeng, Li Tianji en Tang Hao. In 1955 kwmane Mao Bohao, Li Tianji, Wu Gaomin, Tang Hao en nog een paar medewerkers van de Nationale Commissie voor Sport en Lichamelijke Opvoeding tot de 24-vorm) . De 24-vorm was de eerste van de zogenaamde "nationale" taijiquan routines. Dankzij de strikte beschrijving en standaardisatie van deze vorm kon voor het eerst taijiquan onderwezen worden buiten het circuit van leraar-leerling om. Snel daarna werd deze vorm overal onderwezen: in fabrieken, scholen, hospitalen, enz. en begon taijiquan deel uit te maken van het leven van de gewone mensen.

In bepaalde kringen wordt ook vandaag nog neergekeken op de 24-vorm. Hij zou niet oorspronkelijk zijn, een afzwakking van de echte taiji, en een verloochening van de oude tradities. Maar niets is minder waar. Alle principes van taijiquan gelden ook voor de 24-vorm en het niveau dat wordt gevraagd is vrij hoog. De 24-vorm heeft er wel voor gezorgd dat taijiquan een toegankelijke sport is geworden en als vandaag zoveel mensen taijiquan kunnen beoefenen dan is dat zeker dankzij de 24-vorm

Technisch

De 24-vorm heeft de volgende technische kenmerken:

  1. Alle bewegingen werden gebaseerd op de Yang stijl.
  2. De tijd nodig om deze routine uit te voeren is 4 tot 6 minuten, dus merkelijk minder dan de 15 tot 20 minuten die nodig zijn voor de traditionele lange vorm.
  3. Alhoewel de belangrijkste posities van de lange vorm behouden bleven werden bijna alle herhalingen uit de 24-vorm geweerd.
  4. De volgorde van de posities verschilt volledig van de volgorde in de traditionele lange vorm. In de 24-vorm gaat het van gemakkelijk naar moeilijk, van eenvoudig naar complex. In het begin zijn er alleen stappen naar voor, vervolgens naar achter en opzij. Pas op het einde komen de moeilijke stappen en schoppen.
  5. Er werd ook aandacht besteed aan balans en symmetrie van de vorm zodat het hele lichaam zich op een evenwichtige manier ontwikkelt.

 

Lijst van posities

Positie Naam Chinese naam Pinyin transcriptie
eerste sectie    
1 De opening 起势 qi3 shi4
2 Het wilde paard schudt de manen 野马分鬃 ye3 ma3 fen1 zong1
3 De witte kraanvogel spreidt zijn vleugels 白鹤亮翅 bai2 he4 liang4 chi4
4 Borstel de knie en draai stap 搂膝拗步 lou1 xi1 ao4 bu4
5 Bespeel de luit 手挥琵琶 shou3 hui1 pi2 pa2
tweede sectie    
6 Oprollen (Duw de aap terug) 倒卷肱 dao3 juan4 gong1
7 Grijp de staart van de vogel (links ) 左揽雀尾 zuo3 lan3 que4 wei3
8 Grijp de staart van de vogel (rechts ) 右揽雀尾 you4 lan3 que4 wei3
9 Enkele zweep 单鞭 dan1 bian1
derde sectie    
10 Wolkenhanden 云手 yun2 shou3
11 Enkele zweep 单鞭 dan1 bian1
12 Reik met de hand naar het hoge paard 高探马 gao1 tan4 ma3
13 Trap met de rechter hiel 右蹬脚 you4 deng1 jiao3
14 Sla met beide vuisten naar de oren 双峰贯耳 shuang1 feng1 guan4 er3
vierde sectie    
15 Draai en trap met linker hiel 转身左蹬脚 zhuang3 shen1 zuo3 deng1 jiao3
16 Steek naar beneden (links), gouden haan staat op een been 左下势独立 zuo3 xia4 shi4 (jin1 ji1) du2 li4
17 Steek naar beneden (rechts), gouden haan staat op een been 右下势独立 you4 xia4 shi4 (jin1 ji1) du2 li4
18 Het mooie meisje werpt de schietspoel 玉女穿梭 yü4 nü3 chuan1 suo1
19 Zeebodem naald 海底针 hai3 di3 zhen1
20 Flitsende arm 闪通臂 shan3 tong1 bi4
21 Draai rond, weer af, buig af en stoot met de vuist 转身搬拦捶 zhuan3 shen1 ban1 lan2 chui2
22 Verzegelen en sluiten 如封似闭 ru2 feng1 si4 bi4
23 Kruis de handen 十字手 shi2 zi4 shou3
24 Sluit de vorm af 收势 shou1 shi4

 

rugaanzicht van de vorm door Wu Amin