Daoyin baojian gong: 12-vorm

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

Inleiding

Daoyin baojian gong is een serie oefeningen van professor Zhang Guangde uit zijn daoyin Yangsheng gong systeem. Wat het daoyin-systeem inhoudt wordt uitgelegd in deze video:

 

"Daoyin" was een soort fitness oefening in het oude China waar ademhalen en bewegingen van lichaam en ledematen met elkaar werden gecoördineerd. De afbeeldingen van Daoyin-oefeningen op een lap zijde uit - de Westelijke Han 206 vChr., gevonden in een de van graven uit Mawangdui dynastie toont verschillende oefeningen vergelijkbaar met moderne varianten. Daarnaast bevat het ook oefeningen met imitaties van bewegingen van dieren, zoals "xiongjing" (beer die in een boom klimt) en "xin" (vogel die zijn poten strekt).
 
Het concept “Beschermen van de gezondheid” werd ontwikkeld en geperfectioneerd in het oude China om de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren en proactief ziekte te voorkomen. Huangdi Neijing (De medische geschriften van de Gele Keizer), een oude Chinese medicinale bijbel, benadrukt het belang van preventie in plaats van behandeling van een ziekte. Met dit idee werd een complete set van oefeningen ontwikkeld om gezond te blijven en sommige van deze oefeningen konden ook therapeutisch gebruikt worden om ziekten te behandelen. 
 
De Chinese theorieën rond het behoud en het beschermen van de gezondheid leggen niet alleen legt nadruk op het concept van preventie om behandeling te voorkomen maar ook op het belang van fit-zijn. De oefeningen dienen om de potentiële innerlijke vitaliteit van het lichaam te stimuleren en te bevorderen en promoten "matiging" en "harmonie" om te voorkomen dat organen letsels oplopen en slecht functioneren.
 
De oude geschriften over het behouden van een goede gezondheid suggereren dat dit alleen kan bereikt worden wanneer de mens zich schikt naar de wetten van natuurlijke verandering en ontwikkelde daarom strategieën voor het behoud van een goede gezondheid in overeenstemming met deze wetten. Om je lichamelijke gezondheid te versterken, je leven te verlengen en ziekte te voorkomen moet je regelmaat en evenwicht nastreven in eten en drinken, leven, werken en rusten. Onregelmatig leven en buitensporig eten en drinken verlagen de weerstand van je lichaam en veroorzaken ziekte. 
 
Men ontdekte ook de belangrijke rol van het “cultiveren van de geest” bij het streven naar een goede fysieke en mentale gezondheid en het voorkomen van ziekte. Alle mensen zijn emotionele wezens en hevige emoties kunnen leiden tot fysiologische of pathologische veranderingen. De Traditionele Chinese Geneeskunde (Traditional Chinese Medicine of TCM) classificeert zeven emoties : geluk, woede, zorgen, verlangen, verdriet, afschuw en verrassing. Overmatige emoties en melancholie zullen echter leiden tot inwendige letsels ,waardoor de vijf inwendige organen geschaad worden. Zo is hevige woede schadelijk voor de lever, grote vreugde voor het hart, groot verlangen voor de milt, mateloos verdriet voor de longen en enorm afschuw voor de nieren. Daarom stelt TCM dat het geheim van een goede fysieke en mentale gezondheid ligt in het verminderen van nefaste spirituele prikkels en het vermijden van buitensporige emotionele schommelingen. 
 
De 12 Daoyin gezondheidsoefeningen vormen een complete set van meridiaanoefeningen die lichaamsbeweging combineren met mentale concentratie en adembeheersing en die de vitaliteit verhogen.
 

Geest 

In de oudheid ontdekte men dat mentale concentratie actief kon helpen lichaam en geest in evenwicht te brengen en ook de balans tussen yin en yang verbeterde en zo hielp om een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid te verwerven. Dit valt samen met de concepten van "geest leidt qi, qi leidt bloed, en bloedsomloop verdrijft ziekte", zoals beschreven in de oude Qigong en Daoyin geschriften.
 
Maar matigheid is daarbij essentieel en is ook de basis van de 12 Daoyin Gezondheidsoefeningen. Geest is als water en vuur: water kan niet alleen een boot doen drijven een boot, maar ook een boot doen kantelen; vuur kan niet alleen warmte brengen, maar kan huizen afbranden. Indien we ons tijdens de oefeningen niet concentreren zal er weining of geen effect zijn, maar als we ons te veel concentreren zal die ook een negatief effect hebben. Wat we daarom nodig hebben is een combinatie van geest en beweging die rustig stroomt zoals een kalme rivier met zuiver water.
 

Qi 

Al meer dan 2000 jaar beseffen de Chinezen dat qi de stroom is, de moeder van alle leven “in hemel en op aarde”. "Beweging en adem volgen elkaar," wat betekent het coördineren en harmoniseren van delicate, constante, diepe en lange buikademhaling met langzame, zachte bewegingen.
 
 

Lijst van posities

  Naam van de positie Chinese naam Pinyin
1 Het begin van alles 乾元启运 qián yuán qǐ yùn
2 Tweee vissen aan de muur 双鱼悬阁 shuāng yú xuán gé
3 Het oude paard op stal 老骥伏枥 lǎo jì fú lì
4 Ji Chang doorboort een luis 纪昌贯虱 jì chāng guàn shī
5 Vooroverbuigen om schoenen te poetsen 躬身掸靴 gōng shēn dǎn xuē
6 De neushoorn kijkt naar de maan 犀牛望月 xī niú wàng yuè
7 De lotusbloem rijst op uit het water 芙蓉出水 fú róng chū shuǐ
8 De goudfazant begroet de ochtend 金鸡报晓 jīn jī bào xiǎo
9 Wilde ganzen strijken neer op het strand 平沙落雁 píng shā luò yàn
10 De witte kraanvogel hoog in de lucht 云端白鹤 yún duān bái hè
11 De fenix begroet de mensen 凤凰来仪 fèng huáng lái yí
12 Breng Qi en Adem terug naar de bron 气息归元 qì xī guī yuán

De vertaling van deze posities is mijn eigen vrije hertaling

 

Videos

vooraanzicht

 

variant zittend op een stoel