San Bao Taijiquan School

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

San Bao LogoDe San Bao Taiji School Opwijk is een initiatief van het Studiecentrum voor Taiji vzw met als bedoeling zoveel mogelijk mensen -jong en oud- taijiquan en qigong aan te leren en te begeleiden bij het regelmatig beoefenen van deze krijgskunst.

Al onze lessen en trainingen gaan door in Opwijk in Vlaams-Brabant. Wij bieden een zeer uitgebreid curriculum aan met daarin naast de moderne Yangstijl ook andere stijlen van taijiquan. Je kan bij ons ook routines met het rechte zwaard, slagzwaard en waaier aanleren. Marc Heyvaert, de voorzitter en hoofdtrainer van de school heeft meer dan een kwart eeuw ervaring in het beoefenen van interne en externe stijlen en hij reist regelmatig naar China om zich verder te bekwamen. 

Taijiquan en qigong zijn zeer goede vormen van lichaamsbeweging die voor de meeste mensen zeer toegankelijk zijn. Daarnaast hebben deze Oosterse disciplines ook een spirituele, ethische en artistieke dimensie die echter sterk afhangt van de manier waarop er wordt geoefend. Zo hechten wij zeer veel belang aan een correct uitvoeren van de basistechnieken Wij zijn ervan overtuigd dat een correcte en systematische aanpak leidt tot een beter resultaat voor iedereen, ongeacht leeftijd, fysieke conditie of niveau van de trainingen.

San Bao biedt lessen aan voor beginners en gevorderden en stages voor gevorderde beoefenaars en aspirant lesgevers.

De naam San Bao verwijst naar het 67e vers van de Daodejing (Tao Te Ching) van Laozi (Lao Tse). San Bao betekent letterlijk: 3 juwelen of schatten. Het bewuste vers luidt als volgt:

De ganse wereld zegt dat mijn Weg te uitgestrekt is en op niets lijkt
maar het is net omdat hij zo uitgestrekt is dat hij op niets lijkt
Mocht hij op iets lijken dan was hij al lang ineengeschrompeld tot iets kleins

Ik bezit drie schatten die ik met zorg bewaar
De eerste is mededogen,
de tweede is soberheid
en de derde is niet overal de eerste willen zijn.

Wanneer je mededogen kent dan kan je moedig zijn
Wanneer je sober ingesteld bent kan je vrijgevig zijn
Wanneer je niet in alles de eerste wil zijn, kan je een echte leider worden.

….

 Het is naar deze principes dat wij ons in onze school willen richten.