8-vorm

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

De 8-vorm wordt soms ook 10-vorm genoemd. In feite zijn er 10 posities als je begin en einde meeetelt. Maar 8 is een geluksgetal en dit haalde dus de bovenhand.

 

Oorsprong

De 8-vorm werd pas in 2000 geïntroduceerd. Deze routine behoort tot de moderne Yang-stijl taijiquan. Typisch aan de 8-vorm is dat er geen opeenvolgende stappen in voorkomen. Je hebt dan ook zeer weinig ruimte nodig om deze routine uit te voeren.

Technisch

Technisch is de 8-vorm wel een veeleisende vorm, elke beweging wordt zowel links als rechts met grote precisie uitgevoerd. Deze vorm ligt wel binnen het bereik van een beginner maar het is zeker nodig om daarnaast basisvaardigheden zoals de stappen, in te oefenen.

In de moderne taijiquan is er steeds een stroming geweest om nieuwe vormen te ontwikkelen. Elk van deze nieuwe vormen heeft zijn eigen uitdagingen en karakteristieken. Dit is ook het geval voor de 8-vorm die pas rond de eeuwwisseling werd gechoreografeerd.

De 8-vorm is zeer technisch en symmetisch van opbouw: elk van de 8 posities wordt mooi langs de rechter- en de linkerkant uitgevoerd. Stappen komen er bijna niet in voor, enkel bij wolkenhanden worden een paar pasjes opzij gezet. Je hebt voor de 8-vorm dus bijzonder weinig plaats nodig, een ruimte van 2 meter bij 1 meter volstaat ruimschoots.

Deze vorm wordt ook gemakkelijk onderschat. Hij is niet zo moeilijk aan te leren, maar het technisch niveau is hoog omdat de handen en vooral de voeten met een grote precisie moeten worden geplaatst. Door het vele draaien van rechts naar links en terug, dus over de volle 180 graden, valt dit niet altijd mee voor een beginnend beoefenaar. In feite bevat deze vorm 10 posities wanneer we openen en afsluiten meetellen. Soms wordt er dan ook naar verwezen als de 10-vorm.

De uitvoerder in de clips is Chen Sitan.

 

Lijst van posities

Positie Naam Chinees (pinyin)
Begin Openen qi3 shi4
1 Oprollen juan3 gong1 shi4
2 Borstel de knie en duw lou1 xi1 ao4 bu4
3 Het wilde paard verspreidt zijn manen ye3 ma3 fen1 zong1
4 Wolkenhanden yun2 shou3
5 De gouden haan staat op één been jin1 ji1 du2 li4
6 Trap met de voet deng1 jiao3
7 Grijp de vogel bij de staart lan3 que4 wei3
8 Kruis de handen shi2 zi4 shou3
Einde Afsluiten shou1 shi4

 

In 2009 in het Hof ten hemelrijk

 

En in 2010 in Xiangfan China