48-vorm: eerste sectie met Chen Sitan

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

Chen Sitan is een leerling van Li Deyin en winnaar van meer dan 30 gouden medailles in nationale en internationale wedstrijden. Hij heeft nu een eigen taiji-school in New York (zie https://sitantaichi.com/)

Chen Sitan figureerde als atleet in de eerste lesvideos van Li Deyin en later produceerde hij ook zijn eigen lesvideo's. Jammer genoeg zijn deze niet ondertiteld maar Chen Sitan legt alles bijzonder goed uit. De eerste video's waar ik de hand kon opleggen waren bijna allemaal van hem. Ik begreep toen nog geen Chinees (en nu begrijp ik ook nog niet alles) maar wat hij toonde was zo klaar en duidelijk dat ik er veel uit geleerd heb. Hieronder vinden jullie de omstandige uitleg bij de eerste sectie van de 48-vorm. 

 

Chen Sitan voert elke positie van de eerste sectie stap uit en daarna gaat hij verder in op details.  Zelfs wanneer je de 48-vorm niet kent zijn er heel wat passages die ook perfect gelden voor andere moderne taiji vormen. Om jullie te helpen bij het bekijken van deze video zal ik de volgende passages proberen te duiden (de getalen duiden op minuten en seconden in de video).

Tijd Toelichting
4.00 Shoufa, letterlijk hand-methoden. Chen Sitan toont een open hand waarbij er voldoende ruimte moet zijn tussen de vingers dus niet zoals op tijdstip 4.21. Hij legt daarna ook de juiste manier uit om een haakhand en een vuist te vormen
5.05 Bufa of stap-methoden. Chen laat duidelijk zien hoe je een correcte boogstap moet uitvoeren. Let op zijn uitleg rond het strekken van het achterste been: niet helemaal gestrekt, maar zonder de knie naar binnen te laten vallen.
6.00 Een zeer interessant stuk over het onderscheid tussen shunbu, letterlijk volgend-stap, zoals bij Het wilde paard schudt de manen los, waarbij de romp lichtjes schuin staat en de breedte tussen de voeten ongeveer 2 vuisten bedraagt, en aobu, of wring-stap, zoals bij Duwen en de knie borstelen, waarbij de voeten net iets verder uit elkaar staan. Op 6.35 in de video zie je een te smalle gongbu.
7.14 Uitleg over de stand van je hand, vlak voordat je gaat duwen, niet horizontaal, niet verticaal.
8.23 Verschil tussen dan bian in de 48-vorm die ontleent werd aan de Wu-stijl en dan bian in de traditionele Yang-stijl
9.45 Bespeel de pipa
10.50 Verschil in uitvoering van de lege stap in De witte kraanvogel ontvouwt de vleugels en de lege stap in Bespeel de pipa. Let vooral op het drukken op de hiel en het openen van de lies en de benen (zie 11.14 en verder)
11.40

Volledige uitleg van Lü, ji, shi. Let op het verschil in de posities van de handen bij ji. Chen legt zijn vingers op de binnenzijde van zijn pols. Dit is correct maar als krijgskunstechniek is dit minder goed en ik verkies het bovenste deel van de palm van de hand omdat dit structureel beter is. Je kan met je vingers alleen niet goed duwen, die zijn daar niet sterk genoeg voor.

14.00 Hoe correct te stappen. Je ziet duidelijk hoe je eerst je voet plat moet zetten om daarna vanuit je been je lichaam naar voor te duwen. Op 14.22 toont Chen hoe het niet moet. Vanaf 14.50 zie je een paar correcte passen.
15.35 Hier volgt de uitleg voor ban, lan, chui.
17.28 De overgang van ban, lan, chui naar Grijp de vogel bij de staart doen wij anders, wij tonen een aanzet van een -beweging maar Chen gaat onmiddellijk over tot peng.
18.00 Uitgebreide uitleg van peng, lü, ji, an. Let op de uitleg van de juiste positie van de knie van het achterste been bij . Hij laat de fout goed zien op 19.05. Je hoort Chen misschien zeggen wat het principe moet zijn: yuan dang song kua. Letterlijk:rond kruis ontspannen liezen
20.52 Chen laat goed zien hoe je bij de overgang van De witte kraanvogel ontvouwt de vleugels eerst je lichaam naar binnen moet draaien om met je hand een aanval af te buigen en dan pas cirkels moet maken met de armen.

 

48-vorm: eerste sectie rugaanzichtAarzel niet om te reageren. Mailen naar sctaiji@gmail.com kan ook.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.