Yangshuo(2)

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

Vandaag was het al mijn voorlaatste dag training in de taiji school van Fu Nengbin. Les hebben we hier van 9.30 tot 12 uur en van 15 tot iets na 17 uur. Meestal ben ik er wel wat vroeger om ook zelf wat te oefenen. De leerlingen die in de school zelf verblijven trainen ook 's avonds na 21 uur nog een tijdje maar ik logeer niet in de school, maar wel in een hostel in de buurt en ga 's avonds niet meer terug: 5 tot 6 uur intens les krijgen en oefenen, meer hoeft echt niet voor mij. smiley

Leerlingen komen en leerlingen gaan. Er zijn er die vrij kort hier blijven zoals Kim en ik, maar anderen blijven dan weer langer, sommigen zelfs zeer lang. Zo zit Marie, een française al zes maanden in Yangshuo en ze volgt al drie maanden les bij Fu. Zij vertrekt trouwens begin volgende week. Vorige week is Joël hier aangekomen, een jonge Zwitser die vroeger alleen een beetje Yangstijl heeft beoefend en die tot in september wil blijven. Isabelle uit Honkong (maar van oorsprong Franse) is van plan twee maanden te blijven. Isabelle uit de Haute-Savoie blijft één maand. Inez, een Spaanse die in London woont en werkt, vertrekt einde van deze week en ik dus woensdag. Maar er is al sprake van een Engelsman die deze week nog zou arriveren. Zo gaat het er hier aan toe. 

Dit komen en gaan heeft ook wel gevolgen voor de manier waarop er les gegeven wordt. Groepen maken volgens niveau is in deze context niet echt mogelijk. De nadruk van de training ligt in elk geval op de "Lao Jia Yi Lu" (de eerste oude vorm), een routine met 74 posities. Nieuwe leerlingen krijgen een leraar toegewezen en leren zo snel mogelijk een basisvorm met 18 posities. Joel, die dinsdagnamiddag arriveerde kreeg zo samen met een Chinese die een dag eerder was toegekomen les in "de 18". Vrijdag was dat geklaard en vandaag werd verwacht dat zij meevolgden met "de 74". Ja, gewoon meevolgen met de beperkte kennis die ze vorige week hebben opgedaan. Hun lessen voor deze week zullen over deze 74-vorm gaan en tegen einde deze week zal die voldoende gekend zijn om mee te oefenen met de anderen. Zo gaat het er hier aan toe.

Wij beginnen dus elke training met deze allerbelangrijkste "Lao Jia Yi Lu", 's morgens twee keer na elkaar en in de namiddag één keer (vroeger was dat overigens ook twee keer), daarna volgt de eigenlijke les. In de voormiddag zijn het vaak basisoefeningen of verdieping van bepaalde stukken uit deze 74-vorm. In de namiddag is het dan specifieker. Voor mij is de namiddag gereserveerd voor het zwaard. Ik had deze vorm twee jaar geleden reeds geleerd, maar het zat allemaal wel erg ver. Doordat ik de voorbije jaren zoveel aandacht heb besteed aan traditionele Yangstijl was heel dat Chen-gebeuren wat op de achtergrond geraakt, maar nu, na anderhalve week voelt het weer helemaal goed.

Woensdag wordt ik aan mijn hostel om 5.30 uur 's ochtends opgepikt om mijn vlucht van 8 uur naar Beijing te halen. Als alles goed gat kom ik daar in de vroege namiddag aan.