Meester Zhao Youbin in Xi'an

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

In april reisde ik af naar Xi'an om er les te volgen bij Zhao Youbin, 8-ste duan taijiquan en 5-de generatie in de traditie van de Yangstijl.

Zhao Youbin is in China een zeer gerespecteerd leraar en wordt over het algemeen gezien als de huidige drager van de familie traditie van de Yangs. Hij ontwierp ook de verplichte taolu's (solo- en duovormen) van het gradatiesysteem van de Chinese Wushu Association. Zhao Youbin is de achter-achter-achter kleinzoon van Yang Luchan. Toen Yang Zhaoyuan, de tweede zoon van Yang Jianhou en kleinzoon van Yang Luchan stierf liet hij een dochter achter, Yang Cong. 

Deze jonge vrouw werd opgenomen in het huishouden van haar grootvader Yang Jianhou en van diens zoon Yang Chengfu. Zij trouwde dan met een zekere Zhao uit Yongnian die ook bij de Yangs in Beijing ging inwonen. In 1906 werd hun zoon Zhao Bin geboren en deze groeide op in het uitgebreide huishouden van de Yangs en leerde er van jongs af aan taijiquan. Zhao Bin wordt gezien als één van de grote taijiquan meesters uit de 20-ste eeuw. Hij overleed in 1996. Zijn zoon Zhao Youbin werd in 1950 geboren en geeft al meer dan 30 jaar les in Xi'an. Ik ben bijzonder blij dat ik hem mijn leraar mag noemen.

Je vindt ook wat foto's in dit album : http://www.taiji.be/flickr/set/72157649148813162