Essay over Taijiquan (Taijiquan Jing)

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

Eenmaal in beweging ben je licht in lichaam en geest. Alles moet met elkaar verbonden zijn.

Alles moet één zijn, alle delen van je lichaam en je geest bewegen samen als één geheel, met perfecte coördinatie en synchronisatie. Taijiquan gaat niet over het bewegen van één arm of één been. Wanneer iets beweegt, beweegt alles. Bij het lopen van de vorm gebruik je geen brute kracht, maak je geen bruuske bewegingen. Alles is soepel en licht en je streeft naar één continue stroom van qi.

 

Qi (interne energie) moet je opwekken en doen trillen. Shen (geest) moet je binnenin concentreren.

Taijiquan beoefenen op een bewuste manier zal je helpen een sterke qi door je lichaam te laten stromen. Deze qi kan je lichaam vullen zoals lucht bij een ballon. Zelfbeheersing belet dat je qi verloren gaat.

Niets mag onvolmaakt blijven, in niets mag je tekort schieten of overdrijven, alles moet met elkaar verbonden blijven zonder de continuïteit te verbreken.

Wanneer je de vorm loopt moet je streng zijn voor jezelf, laat geen onvolmaaktheden toe, zoek de perfectie, beweeg traag en zonder onderbreking.

De voeten zijn de wortels, het komt door de benen omhoog, wordt gecontroleerd door het bekken en manifesteert zich in de vingers. Van de voeten, door de benen naar het bekken, moet één qi-stroom zijn. Ga je vooruit of achteruit, steeds zal je alle mogelijkheden kunnen benutten. Wanneer dit niet lukt, zal je lichaam zijn eenheid verliezen. Zoek de oorzaak hiervan in benen en bekken, ongeacht of het gaat om boven of onder, vooruit of achteruit, links of rechts. Alles heeft te maken met Yi (intentie) en niet met externe oorzaken.

Bij Taijiquan moet je boven- en onderlichaam goed coördineren. Dan zal qi vrij kunnen stromen en zal de kracht ervan zich uiten in de vingers. De uitdrukkingen wortels hebben en geworteld zijn komt uit deze tekst en onderstreept het belang van een stabiele positie. Enerzijds betekent het dat je voeten plat op de grond moeten blijven, maar ook dat je alle kracht uit deze grond moet halen. Dit kan je bereiken door je ten allen tijde bewust te zijn van dit contact, door als het ware aan de grond te kleven en je posities zo op te bouwen dat alle gewicht, m.a.w. de inwerking van de zwaartekracht op je lichaam, via je benen en de grond wordt afgeleid. Elke onvolkomenheid vind zijn oorzaak in een zwakke, onvolmaakte positie.

Indien er boven is, dan is er ook onder. Is er voor, dan is er ook achter; links, dan ook rechts.

Wanneer je naar boven wil gaan, richt je aandacht dan ook naar beneden, net zoals je om iets zwaar op te tillen, eerst naar beneden drukt. Dan ruk je de wortels stuk en zal het snel en onherroepelijk in elkaar zakken.

(moet verder aangevuld worden)

Toegeschreven aan: Zhang San Feng

Vertaling en bewerking: Marc Heyvaert - Studiecentrum voor Taiji