Promofilm voor Zhao Youbin

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

Mijn leraar traditionele Yang-stijl is Zhao Youbin. Een van de videos die ik van hem heb begint met een promotiefilm over hem, zijn vader en zijn zoon. De film is ondertiteld (wel niet altijd goed, maar in vergelijking met ander materiaal uit China valt het nog mee...). Wil je meer weten over Zhao Youbin dan kan je een oud artikel van mij erbij nemen dat dieper ingaat op de familierelatie tussen de Zhao's en de Yang's. Een meer volledig verhaal vind je (in het Engels) op deze website.

Zhao Youbin wordt in China algemeen beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger van de Yang-stijl. Op Youtube vind je vele videos van hem. In deze playlist vind je er 62 bij elkaar waaronder ook alle videos uit een reeks van 21 dvd's over de lange vorm. Een aanrader!

In de video die ik hier post zie je ook Zhao Bin, de vader, aan het werk. Van hem heb ik nog meer beeldmateriaal dat ik later wel zal delen. Hou er wel rekening mee dat de man op de beelden al over de 90 jaar oud is. Zijn posities en bewegingen zijn niet meer zo scherp afgelijnd. Bijzonder interessant in deze beelden vind ik het hele korte fragment van Zhao Bin die een dubbele zwaardvorm uitvoert. Dit was nieuw voor mij. Chen-stijl kent een dubbele zwaardvorm, zowel voor de jian, het rechte zwaard, als voor de dao, het slagzwaard, maar van de Yang's was mij geen dubbele wapenvorm bekend. Ook zie je Zhao Youbin in een kort fragment de handvorm snel uitvoeren. Ook dat kan. Traag je vorm lopen is een manier van oefenen om te leren alles correct en gecontroleerd uit te voeren. Maar snelle uitvoeringen bestaan ook en werden vroeger zelfs gezien als essentieel.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.