24-vorm: deel 1

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

Vandaag start ik met het publiceren van de lesvideo van Li Deyin over de 24-vorm. Ik herhaal de inleiding die ik ook voor de 48-vorm schreef.

Li Deyin is een van de belangrijke personen die zowel inChina als daarbuiten taijiquan populair gemaakt heeft. Hij groeide op in een familie die zeer begaan was met de ontwikkeling van Chinese krijgskunsten en zorgde in de jaren 80 en 90 voor een ruime verspreiding van de moderne gestandaardiseerde vormen. Vooral in China is Li Deyin zeer bekend. In zijn videos legt hij alles duidelijk uit en hij was bij de eersten die erin slaagde om op een consistente manier elke positie en beweging te ontleden in verschillende sub-bewegingen en posities zodat zijn videolessen echt helpen om de taiji-vormen onder de knie te krijgen. Daarnaast was Li Deyin ook een gewaardeerde coach en trainer en hij leverde heel wat kampioenen af. De bekenste van zijn leerlingen is ontgetwijfeld Chen Sitan die ondertussen uitgeweken is naar de Verenigde Staten en daar een succesvol taiji-leraar is. Een volledige biografie (in het Engels) van Li Deyin kan je hier lezen.

Li Deyin produceerde vele lesvideo's en in het fragment hieronder geeft Professor Li een korte inleiding over deze vereenvoudigde vorm en uitleg bij de eerste drie posities. De Engelse ondertiteling is verre van perfect, maar het laat je toe om de uitleg te volgen. 

De 24-vorm is een zeer gestandaardiseerde en ook vereenvoudigde vorm van de Yang stijl. Alles werd vastgelegd door een commissie onder leiding van Li Tianji, de oom van LI Deyin, in 1958. Er is een formele standaard, maar in de loop der jaren zijn er toch wat verschillen opgedoeken tussen uitvoeringen. Vooral sind het einde van de vorige eeuw merk ik op dat deze moderne vorm door vele uitvoerders wat wordt gewijzigd om dichter aan te leunen bij een aantal principes van de traditonele Yang stijl. Blijf niet hangen bij de kleine verschillen die je misschien zal opmerken tussen wat Su Renfeng en Li Deyin op de video tonen, maar heb vooral aandacht voor de uitleg. Kijk ook naar de lichaamstaal van Li. Niet alles wat hij zegt wordt vertaald in het Engels, maar vaak heb je de vertaling niet echt nodig om te begrijpen wat hij bedoelt.

Probeer ook aandachtig naar de details te kijken. Bij elke uitvoerder is er altijd wel iets dat anders is of lijkt. In de derde positie, de witte kraanvogel ontvouwt de vleugels,  viel het mij op dat Su Renfeng haar rechterhand vrij sterk naar binnen draait. In de instructie zegt Li ook dat dit zo moet...maar moet het zo sterk? Hijzelf doet het in elk geval minder. Misschien wou hij deze positie van de hand bij de moderne 24-vorm alleen afzetten van de manier waarop in de traditionele Yang stijl de hand wordt gehouden? Daar wordt de palm van de hand immers naar buiten gedraaid, zoals hij later in de video ook duidelijk uitlegt.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben en er ook wat kunnen uit leren. Probeer zelf ook de posities na te lopen. Dit kan positie per positie, je moet niet noodzakelijk de hele vorm lopen om in taijiquan vooruitgang te boeken. Als je vragen hebt kan je hieronder reageren.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.