Shaolin klooster en Long Men grotten

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

Woensdag bezochten we het Shaolin klooster en de Long Men grotten. Met een gids. Tina, een vriendelijke jongedame die vrijwel correct engels sprak alleen...klonk het niet helemaal als engels en dus was ze bijzonder moeilijk te begrijpen. China dus.

Voor velen onder ons begon die woensdag eigenlijk op dinsdagmiddag want we zijn met de trein in 1e klasse slaapwagons vanuit Shanghai helemaal naar Zhengzhou afgereisd. Goed voor 1.500 km. Comfortabel? Wel, zeker comfortabeler dan 2e klasse, maar slapen hebben we niet veel gedaan. We kwamen overigens zeer vroeg in Zhengzhou aan, iets over half vijf in de ochtend, en we hadden daar al meteen last van keuzestress. Welke uitgang nemen? Noord-oostelijke uitgang? Noord-westelijke? Of één van de andere twee. Uiteindelijk bleken we toch verkeerd te staan en werden we gebeld door de gids. Na enig overleg kozen we dan een plek aan de hoofdingang, onder de grote klok, waar Tina ons een kwartiertje later kwam ophalen. Met enige vertraging reden we dan naar Dongcheng, het stadje vlakbij het Shaolin klooster, waar overigens al een pak kungfu scholen gevestigd zijn. We kregen daar een ongelofelijk uitgebreid Chinees ontbijt aangeboden en zo kon iedereen versterkt aan de dag beginnen.

Het Shaolin klooster

Onze eerste bezoek die dag was aan het Shaolin klooster. Dit is nog steeds een actief klooster maar binnen de kloostermuren is er alleen plaats voor religieuze aangelegenheden, niet voor krijgskunsten. Er zijn wel scholen die aan het klooster verbonden zijn, de grootste zou 10.000 leerlingen tellen. Toen we van het bezoek terugkwamen waren ze aan het trainen op een groot plein. Geteld hebben we niet maar het waren er toch een paar duizend, minstens.

In de regio rond het Shaolin, de bosrijke street waaraan het klooster zijn naam ontleent zijn er nog andere tempels en kloosters. We aten een lekkere vegetarische lunch in een tempelrestaurant niet ver van het Shaolin klooster.

De Long Men grotten

Dicht bij Luoyang,  een oude Chinese hoofdstad, ligt een boeddhistisch klooster aan de oever van een rivier, tegen een heuvel. In de rotswand aan de andere oever zijn gedurende vele eeuwen in de kalksteenrots, grotten uitgehakt met daarin, rechtstreeks uit de rotswand, beelden van boeddha's, sommige piepklein, andere groter, een paar enorm groot. Vele van deze beelden werden in de loop van de geschiedenis gestolen of vernietigd, maar het hele complex blijft een indrukwekkend geheel.

Na dit bezoek werden we met de bus naar het hotel gebracht. Het was een lange dag geweest. Het oude centrum van Luoyang is wellicht de moeite om te bezoeken, maar ver van het hotel. Niemand is er geraakt.